Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak stabil, esnek ve tatlı bir dokumada olmalı, oflaz bir aromaya ve kararlı yanmayı katkısızlayacak yerıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu mualla oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de birhayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en özen etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada kâm maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tam muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve dâhilime amade ağrımak dâhilindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada dâhililen bir puro ülkü nem değerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet yakışır ve dâhililebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken farklı bir nefer bu nem değerinin puroya günah edilen bir eder olduğunu ve katiyen dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değteamülimi purolarına pert verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değteamültirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, dâhilimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna zaman ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en iyi eder bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız molekül ortalama 6 ay içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin muayyen bir zaman içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca fazla suhunet değteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti tedariklemek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz mualla nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en iyi opsiyon olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem transfer hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Akşam gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.