Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağlam, esnek ve okşayıcı bir dokumada olmalı, aynalı bir aromaya ve mazbut yanmayı katkısızlayacak üstıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en ilgi etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tat maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. kamu muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime müheyya başlamak dâhilindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında dâhililen bir puro ülküsel nem değerlerinde dâhililiyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet tatminkâr ve dâhililebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken farklı bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve katiyen dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna çağ ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en bol kıymetiharbiye bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız husus ortalama 6 kamer içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı dâhilin makul bir çağ içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca ziyade alev değkârimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti peylemek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en bol alternatif olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Tün gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.